Bel ons
NL
BE
085 - 732 5999
03 / 500 9417

Druktechnieken

Zeefdruk

Als je een trui, polo of een pet wil laten bedrukken zal dit meestal worden gedaan door middel van zeefdruk. Voor het bedrukken van textiel is dit de meest gebruikte techniek. Ook bij Drukconnect worden de meeste caps bedrukt met een zeefdruk, hoewel we ook andere technieken gebruiken. Hierover later meer.
Waar en wanneer is het allemaal begonnen ? De eerste bekende verschijning van een soort zeefdruk komt uit het Oude China zo’n 1000 jaar voor onze jaartelling. De vrij primitieve technieken werden overgenomen en verbeterd door Japan en andere Aziatische landen, maar het duurde tot het einde van de 18e eeuw voordat de zeefdruk in Europa zijn intrede deed. Het zou nog een hele tijd duren voordat het een wijdverspreide manier van drukken werd. In 1907 was het ene Samuel Simon die in Engeland officieel een patent kreeg op de zeefdruktechniek. Zijn methode werd voornamelijk gebruikt voor het drukken van hoge kwaliteit linnen of zijden behang voor de rijke bevolking.
In de jaren daarna werden de zeefdruktechnieken steeds verder verfijnd. Veel drukkers gingen aan het experimenteren met het gebruik van chemicaliën zoals ammoniak en soda. Gedurende een groot deel van de vorige eeuw werden de meeste druktechnieken geheim gehouden en werden beschermd als “bedrijfsgeheim”. Het heeft tot de jaren ‘60 voordat de zeefdruk zich zou verspreiden als algemene druktechniek. Maar er was nog steeds één probleem op te lossen; zeefdruk was een tijdrovend proces.
De Amerikaanse uitvinder en ondernemer Michael Vasiltone ontwikkelde en patenteerde in die jaren de eerste ronddraaiende meer-kleuren drukmachine. De eerste machine werd gebruikt voor het drukken van logo’s en team-informatie op bowling outfits, maar werd al snel gebruikt voor het printen van t-shirt. Veel textielfabrikanten begonnen onder licentie met het bedrukken van t-shirts. Het leidde tot een explosieve groei van de productieaantallen en het maakte de roterende drukmachine tot het meest populaire toestel voor zeefdrukken. De helft van alle bedrukte kledingstukken worden tegenwoordig met een zeefdruktechniek geproduceerd.

Hoe werkt een zeefdruk precies ? Voor het maken van een zeefdruk zijn verschillende methoden. Vroeger werd zeefdrukken met de hand gedaan; het was daardoor een arbeidsintensief en tijdrovend proces. Tegenwoordig wordt gebruikt gemaakt van zeefdrukmachines, veelal zeefdruk carrousels. Het principe van de zeefdruktechniek is doordruk, net zoals bij stencildruk en sjabloondruk. Er wordt een zeefdrukraam bespannen met een stuk fijn gaas, het zogenoemde aluminium zeefdrukraam. Er moet een apart raam worden gemaakt voor iedere kleur (drukgang). Vervolgens wordt een zeefdrukfilm geprint die op het gaas komt. De plekken die geprint worden, komen overeen met de plekken waar een specifieke kleur van de bedrukking moet komen. Hierna wordt een lichtgevoelige laag (emulsie) op het raam aangebracht en deze wordt belicht. Doordat de zeefdrukfilm het licht tegenhoudt op de plekken waar deze is aangebracht, wordt de laag die is aangebracht op deze plekken niet hard. Op de andere plekken wordt deze laag wel hard. De plekken die niet verhard zijn worden weggespoeld, waardoor er een bepaald drukpatroon ontstaat. Bij een zeefdrukcarrousel worden de geprepareerde ramen op de machine geplaatst. Op elk raam wordt de gewenste kleur aangebracht. Per kleur heb je dus een apart raam. De carrousel neemt het werk van de drukker over; de inkt wordt door het gaas heen gedrukt met behulp van een rakel. Na iedere kleur wordt het te bedrukken product onder een drooglamp gedraaid. Deze handeling wordt voor elke benodigde kleur herhaald. Als de inkt opgedroogd is, gaat de carrousel door naar de volgende kleur.
Zeefdruk wordt niet alleen gebruikt voor het bedrukken van papier of textiel, ook materialen zoals glas, hout en plastic kunnen worden bedrukt door middel van de zeefdruktechniek.Transferdruk

Een andere veel gebruikte techniek voor het bedrukken van textiel is de transferdruk. Bij zeefdruk wordt de inkt direct op de ondergrond aangebracht, maar bij de transferdruk gebeurt dit indirect. Bij deze drukmethode wordt de opdruk eerst in spiegelbeeld aangebracht op een transferfolie. Vervolgens wordt de opdruk en het te bedrukken product in een hete pers tegen elkaar gedrukt. Door de hitte komt de inkt los van de transferfolie en hecht zich aan het product. Deze druktechniek is zeer geschikt voor het maken van opdrukken met veel details in verschillende kleuren.
Afhankelijk van het te drukken logo gebruiken we voor paraplu's verschillende technieken. Bij transferdruk kan onderscheid gemaakt worden tussen twee technieken. Allereerst is er de digitale transfer waarbij het ontwerp digitaal op een plakkende folie wordt geprint. Deze folie wordt vervolgens op de te bedrukken ondergrond aangebracht. De tweede methode is de zeefdruktransfer. Hierbij wordt de opdruk met een zeefdruk op een drager aangebracht en deze wordt vervolgens op het textiel geperst.Zeefdruk of transfer?

Wanneer kies je nu voor een zeefdruk en wanneer is het beter om voor een transferdruk te gaan. We vatten de voor – en nadelen even voor je samen : Zeefdruk is duurzaam : bij deze methode absorberen de textielvezels een groot deel van de inkt, hierdoor blijft de kleur vastzitten in de vezels en is krasbestendig. Zeker als (bedrijfs)kleding vaak gewassen wordt, heeft zeefdruk daarom de voorkeur boven een transferdruk.
Zeefdruk is voordelig bij grote oplages : bij zeefdruk zijn er eenmalig startkosten voor het maken van de drukfilm(s) en daarnaast relatief lage kosten per opdruk. Bij grote oplages worden de startkosten verdeeld over de hele oplage zodat de kosten per te bedrukken product relatief laag zijn. Bij kleine oplages daarentegen kan een transferdruk weer voordeliger uitpakken.
Zeefdruk is zeer geschikt voor grote opdrukken. Doordat grote zeefdrukramen worden gebruikt, kunnen opdrukken tot 35 x 50 cm worden gemaakt. Bij transferdruk is de grootte beperkt en zijn grote opdrukken duurder om te maken. Zeefdruk is geschikt voor het drukken van ontwerpen met maximaal 4 kleuren. Heeft je ontwerp meer kleuren of full color dan is transferdruk de aangewezen druktechniek. Wil je foto’s op textiel laten drukken. Kies dan voor een transferduk; foto’s worden dan met alle details tot maximaal A3 formaat gedrukt.